OLIWA Z OLIWEK
Hiszpańska oliwa z oliwek Hojiblanca ext virgen 5L
Dlaczego oliwa z oliwek…
Oliwa z oliwek to oliwa powstała w wyniku tłoczenia owoców drzewa oliwnego – oliwek. Istnieje wiele badań które dowodzą, że kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze oliwy z oliwek niosą ze sobą wiele korzyści dla zdrowia. Zmniejszają ryzyka zachorowania na choroby serca, obniżają poziom cholesterolu, pomagają w walce z nowotworami.
Jednak nie każda oliwa jest produktem, który chcielibyśmy kupić. Niektóre produkty o niższej jakości, mogą być uzyskiwane w procesach mechanicznych, przy użyciu środków chemicznych, w obróbce termicznej (rafinowane), a nawet rozcieńczane z innymi tańszymi oliwami. Bez wątpienia najlepszym gatunkiem jest oliwa z oliwek extra virgen.
Dlaczego extra virgen…
Oliwa z oliwek extra virgen jest bardzo odżywcza. Oprócz wielu dobroczynnych kwasów tłuszczowych zawiera witaminy E i K.
Oliwa z oliwek extra virgen ma charakterystyczny zapach i jest bogata w przeciwutleniacze fenolowe, które są głównym powodem tego, że oliwa z oliwek jest zdrowa. Pochodzi ona z najwyższej jakości oliwek, uzyskiwana jest bez zastosowania środków chemicznych, wyłącznie poprzez tłoczenie świeżych oliwek na zimno i tylko z pierwszego tłoczenia. Do oliwy extra virgen nie wolno dodawać konserwantów ani domieszek. Oliwa extra virgen jest doskonała do spożywania na zimno, jak i do smażenia, gotowania i pieczenia.


Dlaczego z Hiszpanii…
Nieodzownym elementem hiszpańskiego krajobrazu od śródziemnomorskiego wybrzeża Andaluzji aż po równiny Kastylii, stanowią rozległe plantacje oliwek. Właśnie tam wytwarza się jedne z najlepszych oliw. Hiszpania to światowy lider w jej produkcji. Ale w przypadku oliwy z oliwek interesuje nas przede wszystkim jej jakość. Tu prym na światowych salonach wiedzie Andaluzja.
Oliwy z pierwszego tłoczenia wytwarzane przez andaluzyjskich producentów z Kordoby i okolic, dzierżą od wielu lat prymat. Trudno wyobrazić sobie tamtejszą kuchnię bez tego składnika. Najwspanialsze hiszpańskie potrawy nie mogą się obyć bez dodatku smacznej oliwy, koniecznie dobrej jakości. Wyrazistość i zarazem delikatność, głęboki smak zatopiony w andaluzyjskim słońcu, to składniki oliwy, których nie da się osiągnąć nigdzie indziej na świecie.
Dlaczego szczep Hojiblanca…
Degustacja oliwy z oliwek umożliwia nam wybranie takiego szczepu, który najlepiej wpasowuje się w nasz gust kulinarny. Oliwy z poszczególnych szczepów różnią się smakiem, aromatem, kolorem i mogą w różny sposób wzbogacić podawane przez nas dania lub nadać im nowy, wyrazisty smak.
Hojiblanca to odmiana uprawiana obecnie we wschodniej części Sewilli, Kordobie oraz na południu i północy Malagi – słowem w Andaluzji najbardziej słonecznym regonie Półwyspu Iberyjskiego. Owoc oliwki jest okrągły i duży, a jego waga może wynieść aż do prawie 5 g. Proces dojrzewania trwa od końca listopada do końca grudnia. Substancja oleista w oliwce stanowi 17-19% owocu. Oliwa ma wysoki poziom kwasów tłuszczowych nienasyconych.
Bardzo ważną zaletą Hojiblanca jest niższa niż w innych oliwach ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu oliwa z oliwek Hojiblanca jest polecana osobom będącym na diecie, a także prowadzącym zdrowy tryb życia.
Co ciekawe oliwa Hojiblanca ma wyjątkowo szeroką gamę smaków. Nieznacznie słodki smak na początku, przy delikatnie pikantnym zakończeniu z posmakiem jabłka, migdałów i awokado.
Oliwa idealnie nadaje się do smażenia i wykonywania pieczywa, makaronów i ciasta o doskonałej konsystencji.
Niska zawartość kwasów nasyconych i delikatny – choć intensywny – smak powoduje, ż Hiszpanie bardzo chętnie sięgają po tę oliwę również do dań serwowanych na zimno: sałatek, pieczywa, jako dressing przygotowanych dań z ryb czy owoców morza, makaronów oraz słynnych andaluzyjskich zup podawanych na zimno. Jest idealna do marynaty mięs i morskich ryb.
Hiszpanie wprowadzili również własną 4 stopniową skalę intensywności smaku (frutado) i ostrości (picante). Hojiblanca charakteryzuje się wysoką intensywnością (3) i delikatnym smakiem (2).

Produkt: Maestros de Hojiblanca
Nazwa: Blend No 1 El Nuestro
Typ: Aceite de Oliva Virgen Extra
Kategoria: Superior
Naturalność: 100% naturalny, bez dodatków, produkt regionalny
Intensywność: 3
Ostrość: 2
Pochodzenie: Origen Espańa
Region: Cordoba (Andalucia)
Zbiór oliwek: 2018-2019
Wyprodukowano: 10.09.2019
Data przydatności: 09.2020
Opakowanie: 5 litrów
Strona produktu: https://www.hojiblanca.es/blends/
Strona producenta https://www.hojiblanca.es/