OLIWA Z OLIWEK

Hiszpańska oliwa z oliwek Hojiblanca ext virgen 5L

 

 

Dlaczego oliwa z oliwek…

Oliwa z oliwek to oliwa powstała w wyniku tłoczenia owoców drzewa oliwnego – oliwek.  Istnieje wiele badań które dowodzą, że kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze oliwy z oliwek niosą ze sobą wiele korzyści dla zdrowia. Zmniejszają ryzyka zachorowania na choroby serca, obniżają poziom cholesterolu, pomagają w walce z nowotworami.

Jednak nie każda oliwa jest produktem, który chcielibyśmy kupić.  Niektóre produkty o niższej jakości, mogą być uzyskiwane w procesach mechanicznych, przy użyciu środków chemicznych, w obróbce termicznej (rafinowane), a nawet rozcieńczane z innymi tańszymi oliwami. Bez wątpienia najlepszym gatunkiem jest oliwa z oliwek extra virgen.

Dlaczego extra virgen…

Oliwa z oliwek extra virgen jest bardzo odżywcza. Oprócz wielu dobroczynnych kwasów tłuszczowych zawiera witaminy E i K.

Oliwa z oliwek extra virgen ma charakterystyczny zapach i jest bogata w przeciwutleniacze fenolowe, które są głównym powodem tego, że oliwa z oliwek jest zdrowa. Pochodzi ona z najwyższej jakości oliwek, uzyskiwana jest bez zastosowania środków chemicznych, wyłącznie poprzez tłoczenie świeżych oliwek na zimno i tylko z pierwszego tłoczenia. Do oliwy extra virgen nie wolno dodawać konserwantów ani domieszek. Oliwa extra virgen jest doskonała do spożywania na zimno, jak i do smażenia, gotowania i pieczenia.

Dlaczego z Hiszpanii…

Nieodzownym elementem hiszpańskiego krajobrazu od śródziemnomorskiego wybrzeża Andaluzji aż po równiny Kastylii, stanowią rozległe plantacje oliwek. Właśnie tam wytwarza się jedne z najlepszych oliw. Hiszpania to światowy lider w jej produkcji. Ale w przypadku oliwy z oliwek interesuje nas przede wszystkim jej jakość. Tu prym na światowych salonach wiedzie Andaluzja.

Oliwy z pierwszego tłoczenia wytwarzane przez andaluzyjskich producentów z Kordoby i okolic,  dzierżą od wielu lat prymat. Trudno wyobrazić sobie tamtejszą kuchnię bez tego składnika. Najwspanialsze hiszpańskie potrawy nie mogą się obyć bez dodatku smacznej oliwy, koniecznie dobrej jakości. Wyrazistość i zarazem delikatność, głęboki smak zatopiony w andaluzyjskim słońcu, to składniki oliwy, których nie da się osiągnąć nigdzie indziej na świecie.

Dlaczego szczep Hojiblanca…

Degustacja oliwy z oliwek umożliwia nam wybranie takiego szczepu, który najlepiej wpasowuje się w nasz gust kulinarny. Oliwy z poszczególnych szczepów różnią się smakiem, aromatem, kolorem i mogą w różny sposób wzbogacić podawane przez nas dania lub nadać im nowy, wyrazisty smak.

Hojiblanca to odmiana uprawiana obecnie we wschodniej części Sewilli, Kordobie oraz na południu i północy Malagi – słowem w Andaluzji najbardziej słonecznym regonie Półwyspu Iberyjskiego. Owoc oliwki jest okrągły i duży, a jego waga może wynieść aż do prawie 5 g.  Proces dojrzewania trwa od końca listopada do końca grudnia. Substancja oleista w oliwce stanowi 17-19% owocu. Oliwa ma wysoki poziom kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Bardzo ważną zaletą Hojiblanca jest niższa niż w innych oliwach ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu oliwa z oliwek Hojiblanca jest polecana osobom będącym na diecie, a także prowadzącym zdrowy tryb życia.

Co ciekawe oliwa Hojiblanca ma wyjątkowo szeroką gamę smaków. Nieznacznie słodki smak na początku, przy delikatnie pikantnym zakończeniu z posmakiem jabłka, migdałów i awokado.

Oliwa idealnie nadaje się do smażenia i wykonywania pieczywa, makaronów i ciasta o doskonałej konsystencji.

Niska zawartość kwasów nasyconych i delikatny – choć intensywny – smak powoduje, ż Hiszpanie bardzo chętnie sięgają po tę oliwę również do dań serwowanych na zimno: sałatek, pieczywa, jako dressing przygotowanych dań z ryb czy owoców morza, makaronów oraz słynnych andaluzyjskich zup podawanych na zimno. Jest idealna do marynaty mięs i morskich ryb.

Hiszpanie wprowadzili również własną 4 stopniową skalę  intensywności smaku (frutado)  i ostrości (picante). Hojiblanca charakteryzuje się wysoką intensywnością (3) i delikatnym smakiem (2).

Produkt:                        Maestros de Hojiblanca

Nazwa:                          Blend No 1  El Nuestro

Typ:                               Aceite de Oliva Virgen Extra

Kategoria:                     Superior

Naturalność:                 100% naturalny, bez dodatków, produkt regionalny

Intensywność:               3

Ostrość:                         2

Pochodzenie:                Origen Espańa

Region:                          Cordoba (Andalucia)

Zbiór oliwek:                  2018-2019

Wyprodukowano:          10.09.2019

Data przydatności:         09.2020

Opakowanie:                  5 litrów

Strona produktu:            https://www.hojiblanca.es/blends/

Strona producenta         https://www.hojiblanca.es/

Katalog firm Bizeo
Bergen-Akumulatory.pl
CERTYFIKAT